Logoen til SketchUp som en 3D-modell

Tidligere var 3D-modellering forbeholdt de med kraftige datamaskiner og kostbare programmer. Med SketchUp for Web har dette endret seg kraftig, selv gratisversjonen har en god del kraftige verktøy som duger til hjemmebruk. Om du ønsker full pakke med alt av funksjonalitet må du regne med å betale litt, men med årlige lisenser er ikke engangskostnaden avskrekkende høy. Prøv først med gratisversjonen, og oppgrader om du trenger ytterlige funksjonalitet er mitt gyldne råd.

Kort om historikken til SketchUp

SketchUp er et verktøy med lang historikk. Det ble først utgitt i august 2000, da av et lite selskap med navnet @Last Software. De hadde som mål å skape et program som gjorde 3D-modellering til en prosess med samme frihet og enkelthet som tegnebrettet.

Google SketchUp 7 – Gratisversjonen fra 2008

I 2006 ble de kjøpt opp av Google etter at de hadde utviklet en utvidelse for Google Earth, og i 2007 kom den første gratisversjonen av programmet, nemlig Google SketchUp 6. Samtidig kom Google SketchUp Pro, som da kostet en del, men som også inkluderte en del ekstra avansert funksjonalitet.

Google solgte Sketchup til Trimble i 2012, og de er nåværende eiere av programvaren. Gratisversjonen som tidligere var et installerbart program er nå blitt SketchUp For Web, og det er blitt lansert to andre versjoner for mer avansert hjemmebruk: SketchUp Shop og SketchUp Pro. Du må ha sistnevnte versjon om du ønsker et fullverdig program på maskinen som fungerer uten nettilgang, dette koster da ca. $ 300 per år.

SketchUp – Kort om versjonene

Dette er gratisversjonen av SketchUp som dekker behovet til de fleste hjemmebrukerne. Trenger man litt mer funksjonalitet er SketchUp Shop til $119 per år programmet man trenger. Dette støtter en flere filformater samt gir deg noe større frihet når det kommer til materialer og stiler. Om du raskt ønsker å modellerer noe er 3D-varehuset en ren gullgruve. Her finner du tusenvis av ferdige modeller med stor detaljeringsgrad som kan importeres direkte inn i prosjektet ditt. Eksempelvis møbler, trær, vinduer, dører og trapper.
Om du derimot har et komplett byggeprosjekt hvor du trenger plantegninger og lignende er det SketchUp Pro du trenger. Her medfølger verktøyet LayOut som lar seg lage skalerte tegninger som du kan ta med direkte ut på byggeplassen.
For å få et raskt overblikk over noe av forskjellene mellom gratisversjonen og SketchUp Shop kan du ta en titt på tabellen nedenfor:

SketchUp For WebSketchUp Shop
LisensGratis$119 per år
Lagringsplass10 GBUbegrenset
BrukerstøtteNettsamfunnNettsamfunn og epost
Mobilt visningsprogramStandardmodeller på Android og iOSStandardmodeller og AR på Android og iOS
Filformater – ImportSKP og STLSKP, STL, DWG, DXF, DAE, KMZ, 3DS og DEM
Filformater – EksportSTL og PNGSTL, DWG, DXF, DAE, KMZ, 3DS, FBX, XSI, OBJ og VRML
Skreddersydde stiler og materialerNeiGrunnleggende
Sammenligning av SketchUp For Web og SketchUp Shop

Husk at du gjerne kan starte med gratisversjonen, for så å oppgradere til en versjon med funksjonaliteten du trenger etter å ha blitt litt bedre kjent med programmet.

Ta i bruk SketchUp

For litt inspirasjon til hva man kan få til med programmet kan du gå til 3D-varehuset, om du derimot er klar for å modellere kan du gå direkte til SketchUp, alt du trenger er en gratis Trimble-konto.

Del gjerne dine prosjekter i varehuset i kommentarfeltet nedenfor!

Publisert av Kenneth

En kar som er glad i teknologi, programvare og duppedingser som gjør livet litt enklere. Alt jeg skriver om er utstyr, programmer og tjenester jeg selv benytter og som har vist seg å ha en verdi i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *