Skip to main content
Sikkerhetssøk

Av og til kommer man over lenker eller filer man er usikre på om kan være ondsinnede. De kan være sendt av en kollega, eller stamme fra en ukjent avsender. Men dette med avsender er dessverre ikke noe man kan stole 100 % på ettersom det er mulig å forfalske. Det er heldigvis noen grep man kan gjøre for å sikre seg, men det sikreste vil alltid være å unngå å åpne lenken eller filen.

Som tittelen sier finnes det nettbaserte sikkerhetssøk som kan sjekke linken eller filen opp mot databasene til mange anerkjente leverandører av antivirus og lignende sikkerhetsprogrammer. Her limer man inn lenken, eller laster opp filen man er usikker på, så kjører systemet det gjennom sine databaser. Helt ukomplisert og uten å måtte installere egne programmer.

VirusTotal

Gjennomgang av nettsider

VirusTotal tilbyr gjennomgang av både lenker og filer. På nettsiden skriver man inn lenken man ønsker gjennomgått, noen sekunder etterpå kommer man til en side som viser søkeresultatene som vist nedenfor. Nettsidene blir sjekket opp mot 77 databaser, så resultatene burde gi en veldig god indikasjon, men 100 % sikkert blir det aldri.

VirusTotal
VirusTotals gjennomgang av anvendelig.no

Filsøk

For å gjennomføre filsøk går man inn på tjenesten og velger hvilken fil man ønsker gjennomsøkt. Filer man laster opp vil bli delt med aktuelle samarbeidspartnere, last derfor ikke opp sensitive eller private filer.

VirusTotal Last opp fil
VirusTotal last opp fil

Etter at man har bekreftet at det er riktig fil og foretatt opplastingen kommer man til resultatsiden som er avbildet nedenfor. I dette tilfellet var filen ufarlig, noe som ble bekreftet av alle de 71 definisjonssettene som her ble benyttet. Merk at det kan oppstå falskt positive resultater, men da er det gjerne kun et fåtall av databasene som gir utslag. Vær likevel obs, for det kan like så godt bety at man har sendt inn ondsinnet kode som ikke er avdekket av alle.

VirusTotal Filsøk
Resultatside etter filsøk

Gå til tjenesten VirusTotal

Jotti’s malware scan

I likhet med VirusTotal kan man laste opp filer. Her er begrensningen fem filer på maksimalt 250 MB per stykk om gangen, altså ganske romslige rammer. I skrivende stund søkes det gjennom 15 databaser, inklusive avast!, Bitdefender, ESET og Trend Micro.

Jottis malware scan
Skjermbilde fra Jotti’s malware scan

Tjenesten er reklamefinansiert som man ser i skjermbildet ovenfor, i tillegg er det verdt å merke seg at filene man laster opp blir distribuert til samarbeidende sikkerhetsselskaper. Altså bør man ikke laste opp sensitive filer og dokumenter man ikke vil dele med andre.

Gå til Jotti’s malware scan

Kenneth

Kenneth

En kar som er glad i teknologi, programvare og duppedingser som gjør livet litt enklere. Alt jeg skriver om er utstyr, programmer og tjenester jeg selv benytter og som har vist seg å ha en verdi i hverdagen.

Leave a Reply