A-pro neseskyller

Nesehorn er en slags vannkanne som er spesielt utformet for skylling av nesen. Dette er et billig og svært effektivt verktøy for nettopp dette formålet, enten det er i forbindelse med en forkjølelse, bihulebetennelse eller allergier. Selve nesehornet koster ca. 150,- og er laget av plast, noe som normalt medfører en levetid på flere år. I tillegg trenger man saltvann, dette kan du blande selv eller kjøpe på apoteket.

Neseskyllingens virkning

Når man skyller nesen med saltvann vil man skylle ut urenheter som allergener, snørr (neseslim) og eventuelle skorper. Saltvannet fører til at behandlingen er skånsom og uten bivirkninger om man bruker riktig blanding. Blander man feil vil man kunne oppleve svie og annet ubehag.
Behandlingen kan åpne opp tette neser, forebygge allergiplager og lindre bihulebetennelser. Selv en nese som ikke føles veldig tett kan føles som ny etter bare en runde med saltvann. Om du samtidig skal benytte annen nesespray anbefales det å gjennomføre skyllingen før man sprøyter inn det andre preparatet.

En A-pro neseskyller, typisk den man får kjøpt hos norske apotek

Hvordan bruke nesehornet

 1. Fyll nesehornet med saltvann. Hvordan dette blandes kan du lese om nedenfor.
 2. Still deg over vasken, eventuelt et vaskefat og stikk hornet inn i det ene neseboret.
 3. Bøy hodet litt til siden slik at neseboret med hornet kommer høyere enn det andre.
 4. La vannet renne inn i nesen mens du puster gjennom munnen. Om nesen er helt tett stopper det raskt opp, om ikke kan vannet komme ut gjennom det andre neseboret. Dette er helt normalt.
 5. Når du har tømt ca. halvparten av saltvannet, stopp prosessen og snyt deg forsiktig gjennom neseboret du nettopp skylte.
 6. Gjenta punkt 3. og 4. for den andre neseboret.
 7. Du har nå en nese som føles som ny
Feminas journalist Nina Bendixen tester neseskylling

Blande fysiologisk saltvann

For en mest mulig behagelig skylling bør blandingen ha et saltinnhold tilsvarende det som befinner seg i vevet i kroppen. Dette er 0,9 prosent vanlig koksalt, eller 9 gram koksalt per liter vann.

A-pro neseskyller er nesehornet som er tilgjengelig på de fleste apotekene i Norge. Dette rommer 3 dl væske, og den medfølgende måleskjeen rommer 3 g, altså er det ganske rett fram å blande riktig. I bruksanvisningen står det at man kan benytte lunket vann direkte fra kranen, men dette er noe de lærde strides om. I et land som Norge hvor vannkvaliteten er svært god er risikoen for uønskede bakterier i drikkevannet lavt, men om du har en variabel vannforsyning er koking av vannet sterkt anbefalt.
Hvordan tilstanden i nesen din er vil også ha innvirkning på om du bør koke vannet eller ikke. Har du nyopererte bihuler bør du antageligvis være nøyere med hygienen, og dermed koke vannet, enn om det er regelmessig bruk i forbindelse med pollensesongen.
Like etter en operasjon vil det antageligvis også være enklere å administrere eksempelvis Physiomer Jet Strong Nesespray (annonselenke) enn å bruke et nesehorn, og da snakker jeg av egen erfaring.

Kjøpe neseskyller

Du får kjøpt neseskylleren hos de fleste apotekene i Norge til en pris på ca. 150-200 kroner. Den er også tilgjengelig på nett til en rimeligere penge, eksempelvis hos Apotekhjem.no (annonselenke).

Publisert av Kenneth

En kar som er glad i teknologi, programvare og duppedingser som gjør livet litt enklere. Alt jeg skriver om er utstyr, programmer og tjenester jeg selv benytter og som har vist seg å ha en verdi i hverdagen.

Bli med i samtalen

2 kommentarer

 1. Med tett venstre nesebor, opplevde jeg at nesten alt vannet kom ut gjennom munnen da jeg sendte vann inn det høyre.
  Da jeg sendte motsatt vei etterpå, fungerte det som normalt.
  Vet dere noe om hva dette kan komme av?
  Jeg har hatt nesehorn i mange år, og aldri opplevd lignende.

  1. Er dette noe som er blitt permanent, eller var det en engangshendelse?
   Om det var en engangshendelse kan det jo være oppbygning av slim og puss som blokkerte luftveiene slik at vannet fant seg en annen rute.
   Nå skal det bemerkes at helse ikke er mitt fagfelt, og jeg snakker kun av egne erfaringer og tanker.
   Om dette er noe du sliter med anbefales bør du ta kontakt med fastlegen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *