Skip to main content

Nå i disse tidene hvor man skal begrense den fysiske kontakten med andre mennesker har løping blitt en høyaktuell treningsform for meg. Å komme seg ut for en løpetur kan sitte langt inne etter en krevende dag på kontoret, jeg trengte en ekstra motivator.

Som person er jeg glad i harde fakta, og et faktum når man arbeider på kontor er at man ikke er særlig fysisk aktiv. Men hvor lite beveger man seg egentlig, og hva må til for å eksempelvis nå opp til de 150 minuttene med moderat fysisk aktivitet per uke, eller 75 minutter med høy intensitet per uke som Helsedirektoratet anbefaler? Min umiddelbare tanke da var å kjøpe en smartklokke som kan holde rede på dette.

Kriterier for valg av smartklokke

Etter noen søk kom jeg raskt frem til at det finnes smartklokker i alle prisklasser og med forskjellige fokusområder. Men hva er det egentlig jeg trenger? Dette er tross alt min første smartklokke, og jeg er ikke som idrettsutøver å regne. Etter å ha lest meg litt opp på emnet utarbeidet jeg følgende kravspesifikasjon:

 • Pris på maks 3500 kroner
 • Spotify – Jeg ønsker å legge igjen telefonen hjemme når jeg løper
 • Batteritid på over 3 dager – Dette er naturligvis avhengig av hvilke funksjoner man aktiverer, kan akseptere minimum 2 dager
 • Kontinuerlig pulsmåling – En pekepinn på aktivitetsnivået
 • Vanntett – Må tåle trøndersk vær og vind
 • Enkel synkronisering med andre plattformer – Jeg ønsker ikke å være fastlåst til en produsent, og ønsker derfor muligheten til å synkronisere dataene til eksempelvis Google Fit
 • Kontinuerlig SpO2-måling – Få et overblikk over oksygenmetning i blodet
 • Søvnregistrering – Får jeg nok søvn, og hvordan er søvnkvaliteten?
 • Innebygd GPS – Ønsker å se hvor, når og hvor raskt jeg har løpt eller gått uten å være avhengig av andre enheter.

Dette er kriteriene som jeg har benyttet videre, hva som er riktig for deg må du naturligvis selv tenke godt gjennom. Det som er sikkert er at det er veldig mange modeller å velge mellom, og med dagens modellutvalg er det flere gode kjøp der ute. Kanskje er det et tilbud der og da som gjør at den ene modellen blir mer aktuell enn en annen.

Kandidatene

Med kravspesifikasjonene i bakhodet begynte jobben med å sammenligne noen aktuelle modeller. Merk at de inkluderte modellene i listen i seg selv er høyst subjektiv, men funksjonaliteten er basert på faktiske forhold i skrivende stund.

ParameterGarmin VenuHuawei Watch GT2 ProSamsung Galaxy Watch Active 2
Pris den 07.11.20203299,-3288,-3489,-
SpotifyJaNeiJa
Batteritid11 – 5 dager6 – 14 dager1 – 3 dager
Kontinuerlig pulsmålingJaJaJa
VanntettJaJaJa
Synkronisering mot tredjepart2JaDelvisJa
Kontinuerlig SpO2-målingJaNei, kun engangsmålingerNei3
SøvnregistreringJaJaJa
Innebygd GPSJaJaJa
Vurdert smartklokkefunksjonalitet for mitt kjøp

Noter

 1. Batteritiden vil variere mye, alt ettersom hvilke funksjoner man benytter. Løping med GPS-sporing og musikk krever mye strøm, om dette ikke benyttes vil levetiden forlenges betraktelig.
 2. Etter et generelt inntrykk og vurdering av faktiske brukeropplevelser. Eksempelvis har det vært mye problemer knyttet til Huawei sin synkronisering mot Google Fit. Om dette skyldes tekniske eller politiske forhold er uklart for meg, men jeg trenger en klokke hvor dette fungerer uten mye om og men.
 3. Måling er tilgjengelig i blant annet Korea, ellers i verden er det litt varierende. Det fysiske er altså på plass, men Samsung ser ikke ut til å ha lansert dette i resten av verden.

Valget

Som den observante leseren ser i tabellen er det Garmin Venu som kom best ut vurdert etter mine behov. Hvilken klokke som derimot passer deg og ditt prisbilde best er naturligvis noe du selv må ta stilling til.

Førsteinntrykket av Garmin Venu

Klokken kom i en fin eske hvor den var klar til bruk. Etter å ha slått på klokken, installert Garmin Connect på telefonen og paret den med klokken var det bare å trykke seg gjennom de forskjellige spørsmålene. Spørsmål som dreiser seg om hvordan man skal benytte klokken samt litt om kroppsbygningen til brukeren.

I løpet av kort tid ramlet det inn ett par oppdateringer, selve klokken oppdaterte seg til versjon 5.10.0.0 samt at Spotify hadde en liten oppdatering. Jeg lastet ned Garmin Connect IQ og fant raskt en urskive som falt i smak. Ellers var det bare å trykke seg inn i Spotify og få lastet ned spillelistene man måtte ønske, ca. 500 sanger får man plass til.

Første løpetur på lenge

Noen timer senere var det duket for en løpetur. Første gangen jeg prøvde å spille av en sang ble jeg spurt om å koble til et headset, noe som gikk smertefritt. Etter noen sekunder var også GPS-signalet på plass og løpeturen kunne begynne.

Kort og godt fikk jeg god musikk på øret og all dataen jeg måtte ønske i sanntid, uten å måtte ha med mobiltelefonen på tur. Dette var en real oppgradering for min del. Da jeg kom hjem igjen ble dataene synkronisert med telefonen og tilgjengelige på Garmin Connect. Her får man god oversikt over aktiviteten, og får enkelt frem nøkkeldata som kart, høydemeter, tempo, puls og frekvens – og alt dette henger sammen. Har man en fast rute vil det være enkelt å sammenligne turene samt se en evt. progresjon.

Garmin Connect Hoyde tempo puls og frekvens for loping
Data fra min første løpetur på lenge

Pulsmåler som kuttet og Garmin kundeservice

Etter få dagers bruk kuttet plutselig pulsmåleren da jeg skulle legge meg. Det ellers så sterke grønne lyset var borte, og uten dette forsvant mye av hensikten med klokken for min del. Med ujevne mellomrom klarte jeg å få sensoren på, men det ble en kortvarig glede på noen sekunder hver gang. Selv flere tilbakestillinger med sletting av all data på enheten gav ingen effekt, det var på tide å kontakte kundeservice.

En epost ble sendt, og jeg fikk raskt et automatisk svar om at eposten var mottatt. Etter tre dager uten svar tok jeg en telefon til kundeservice, hvor jeg raskt kom gjennom og fikk prate med en hyggelig kundebehandler. Jeg forklarte hendelsesforløpet og vi gjorde noen tester, men kom frem til at klokken måtte sendes inn til Garmin. Kort tid etter samtalen kom det en epost med returnummer og en følgeseddel som jeg måtte vedlegge forsendelsen. I bunnen av eposten ble dette med frakt nevnt:

Vi anbefaler at du bruker en pakke som kan spores og som er forsikret, da Garmin ikke er ansvarlig for tapte eller skadede produkter under transport.

Epost fra Garmin Norge AS den 06.11.2020

Vent nå litt, Garmin forventer altså at jeg selv skal dekke frakten for at de har solgt meg et produkt med mangler, samt skyver alt ansvaret vedrørende frakten over på meg? Forbrukerkjøpsloven er ganske klar på dette punktet:

§ 30. Gjennomføring av avhjelp

Avhjelp skal skje uten kostnad og uten vesentlig ulempe for forbrukeren innen rimelig tid og uten risiko for at forbrukeren ikke får dekket sine utlegg av selgeren.

Forbrukerkjøpsloven

Jeg ringte opp Garmin kundeservice og spurte om dette med frakt, og jo, de mente at dette skulle jeg betale for ettersom det er en service fra deres side. Ettersom jeg ikke var helt enig i dette nevnte jeg at dette er en reklamasjon, og etter noen sekunders betenkningstid var tonen en annen, og det ble sendt en forhåndsbetalt fraktlapp fra Posten. Det ordnet seg altså for min del, men man kan jo alltids lure om dette er en rutine fra deres side for å skyve kostnadene sine over på forbrukerne, eller om det hele var en glipp i rutinen.

Garmin Venu Fremsiden
Garmin Venu

Fra jeg sendte klokken, til en ny en var på plass tok det litt over en uke, hvorav tiden hos Garmin var på knappe to dager. Dette var altså raskt og effektivt håndtert, og en ny klokke ble raskt sendt i retur.

Tiden med erstatningsenheten

Spotify

Spillelister og podkaster lastes smertefritt ned via WiFi. Det tar dog noe lengre tid enn når man eksempelvis laster ned sanger til telefonen, men da må man ta i betraktning at det tross alt er en klokke man snakker om.

Avspilling går for det meste uten problemer, noe som jo er å forvente. Samtidig skal det nevnes at jeg har opplevd at musikken hakker litt av og til, men om dette skyldes Spotify eller blåtanntilkoblingen er vanskelig å stadfeste 100 %.

Synkronisering mot tredjepart – Health Sync

For å få til ønsket synkronisering måtte jeg benytte meg av en app på telefonen som heter Health Sync. Selv om appen har et utseende som ligner noe fra 90-tallet, så fungerer den helt utmerket. Man velger hva man ønsker å synkronisere fra Garmin Connect, og til hvilke tjenester man ønsker å speile dataene. Deretter kjører den i bakgrunnen og får jobben gjort, i mitt tilfelle fra Garmin Connect til Google Fit og Samsung Health.

Health Sync
Health Sync

Health Sync – Støttede tjenester

Health Sync fungerer til en god del mer enn bare dette. Appen kan lese data fra:

 • Fitbit
 • Garmin
 • Google Fit
 • Health Mate (Withings)
 • InBody
 • Oura
 • Polar
 • Samsung Health
 • Suunto
 • Huawei Helse (krever telefon fra Huawei)

Og overføre de til:

 • Fitbit
 • Google Fit
 • Samsung Health
 • FatSecret (kun vekt)
 • Strava

Alt dette for en engangsbetaling på 30 kroner, vel anvendte penger spør du meg!

Søvnregistrering – Et sorgens kapittel

Dette med søvnregistrering må sies å være det største ankepunktet når det kommer til Garmin Venu. Sammenlignbare og enkelte rimeligere modeller ser ut til å klare dette på en bedre måte. Kort og godt bommer enheten ofte på når man har sovnet, og når man har stått opp. Søvnstatistikken er dermed ikke til å stole på, og må korrigeres manuelt. Ulempen med dette igjen er at det blir perioder uten at søvnen faktisk blir registrert.

I ettertid har jeg funnet en rekke innlegg fra misfornøyde kunder på Garmins egne forum hvor det kommer frem at maskinvaren for betydelig mer nøyaktig søvnregistrering er på plass, men at programvaren ikke er inkludert. Så det hele bunner nok ut i at Garmin ønsker at man kjøper en annen Garminmodell om det er søvnregistrering man er opptatt av, men her er det nok mange som rett og slett kjøper en klokke av et annet merke istedenfor.

Oppsummering

Garmin Venu er en modell som gjør det bra på mange felt, men om nøyaktig søvnregistrering er et viktig kriteria for deg så bør du nok velge en annen modell.

Garmin Venu Undersiden
Undersiden av Garmin Venu

Om du derimot er ute etter en enhet som måler treningsøkten, og lar deg lytte på musikk uten å ha med telefonen er klokken midt i blinken for deg. Og med synkroniseringsmulighetene du får med Health Sync er du absolutt ikke låst til Garmin Connect om du måtte foretrekke andre tjenester.

Modellen kan blant annet kjøpes hos NetOnNet (annonselenke) og er tilgjengelig i fargen svart og sand.

Kenneth

En kar som er glad i teknologi, programvare og duppedingser som gjør livet litt enklere. Alt jeg skriver om er utstyr, programmer og tjenester jeg selv benytter og som har vist seg å ha en verdi i hverdagen.

Leave a Reply