Skip to main content

Har du sjekket at internetthastigheten du betaler for er den du faktisk får? Dette er ikke alltid tilfelle, det er flere som betaler for en vesentlig raskere hastighet enn den de mottar. Dette har med tiden økt i omfang på grunn av hastighetsoppgraderinger og begrensninger i kobberledningene. I nyere tid er det ofte den trådløse internettforbindelsen som setter begrensninger, dette er noe du som oftest kan utbedre selv. Alternativt kan du spare penger ved å nedgradere til hastigheten du faktisk mottar.

Hastighetsoppgraderinger

Det har i de siste årene vært oppgraderinger av hastigheten til de forskjellige internettabonnement på markedet. Dette er selvfølgelig en god ting, men det har ført til at mange betaler for en raskere hastighet enn den de faktisk mottar.

Mange som har bredbånd i Norge har ADSL. ADSL fungerer greit, men hastigheten du mottar kan raskt begrenses av to hovedfaktorer:

  1. Avstanden fra ADSL sentralen
  2. Kvaliteten på kablene

Det vil altså si at når internettleverandøren din oppgraderer hastigheten, kan det hende at du allerede har utnyttet linjekapasiteten inn til huset ditt fullt ut. Det kan derfor være lurt å måle internetthastigheten du mottar og sammenlikne denne med abonnementet.

Er hastigheten du mottar vesentlig tregere enn den du betaler for kan det være en idé å nedgradere abonnementet slik at det harmonerer med det du faktisk mottar.

For eksempel

Ola Nordmann har Internettabonnementet Megafart, han skal da motta en hastighet på inntil 16 Mbit/s. Ola velger å måle hastigheten og finner raskt ut at han bare får 8 Mbit/s. Han ser da at han kan nedgradere til pakken Mediumfart som er på 8 Mbit/s uten at dette går ut over hastigheten hans, men han får plutselig noen kroner ekstra i lommeboken.

En enkel og god måte å måle hastigheten på er å gå inn på en side som tilbyr gratis hastighetsmålinger. For å få et riktig resultat er det påkrevd at du stanser all annen aktivitet på nettverket. Om ungene strømmer på et nettbrett eller telefon mens du kjører testen vil du få feil resultat.

Her målet du nettfarten:

Fast.com Hastighetsmåler
  • Nettfart.no – En side fra Post- og teletilsynet som lar deg måle hastigheten på en enkel og reklamefri måte.
  • Fast.com – Dette er Netflix sin hastighetsmåler. Veldig god å bruke om du eksempelvis opplever hakking når du strømmer dine favorittserier. For å måle opplastingshastigheten må du vente til at nedlastningsmålingen er ferdig, deretter trykke på «Vis mer informasjon«.
  • Speedometeret – Tek.no – Måler kun nedlastningshastigheten.
  • Bredbandskollen TPTEST – Dette er en en svensk side som har vist seg å ta gode og nøyaktige målinger.
  • Speedtest.net – Kanskje den mest kjente av de tre. Har flere servere i Norge, noe som gir gode og pålitelige resultater.
Kenneth

Kenneth

En kar som er glad i teknologi, programvare og duppedingser som gjør livet litt enklere. Alt jeg skriver om er utstyr, programmer og tjenester jeg selv benytter og som har vist seg å ha en verdi i hverdagen.

Leave a Reply