Etter en rekke vintre med vanlige termostater fastmontert på radioatorene var det på tide med noe nytt. Motivasjon min var i all hovedsak komfort, men produsenten reklamerer også med inntil 37 % lavere energiutgifter. Dette ved at man nå enklere kan justere temperaturen ved behov, eksempelvis ved nattsenking og når det ikke er noen hjemme. Videre ønsker jeg å dele mine erfaringer hva gjelder oppsettet, komforten og den daglige driften av Netatmo termostat til bruk med fjernvarme.

Hva er med i esken – Netatmo startpakke med radiatortermostater

Netatmo smart radiatortermostat
Det følger med to Netatmo smarte
radiatortermostater i pakken

Netatmo har en rekke forskjellige pakkeløsninger som benyttes til å styre forskjellige varmekilder. For meg som bor i en leilighet med radiatorer som forsynes fra fjernvarmenettet i Trondheim var det pakken Netatmo Smarte Radiatortermostater Startpakke med EAN 3700730501941 som var aktuell. Prisen for pakken varierer noe, så det er verdt å følge med. Eksempelvis fikk jeg den på tilbud til 1500 kroner nå i oktober 2020.

I pakken følger det med en kommunikasjonsenhet som gjør at systemet kan snakke med omverdenen via internett, samt to radiatortermostater med adapter til de fleste radiatorene på markedet.

Radiatorventiler og kommunikasjonsenheten

Kommunikasjonsenheten kobles direkte til en stikkontakt og WiFi, deretter fungerer den som en sentral som kommuniserer mellom radiatorventilene og internett. Årsaken til at den ekstra enheten er at man ønsker radiatorventiler med lang batterilevetid, i dette tilfellet loves det opptil to års levetid. Om radiatorventilene skulle vært koblet direkte til internett via WiFi ville rett og slett batterilevetiden blitt såpass kort at løsningen har blitt et irritasjonsmoment. Nå kommuniserer radiatorventilene over en energieffektiv kommunikasjonsprotokoll på 868 MHz med styringsenheten, som deretter tar seg av kommunikasjonen med omverdenen via WiFi på 2,4 GHz.

Utklipp fra en tidsplan i Netatmo Energy
Utklipp fra en tidsplan i Netatmo Energy

Installasjon og oppsett

Netatmo Energi app
Netatmo Energi app

Det følger med en liten instruksjonsbok som man kan følge, men jeg anbefaler at man først som sist laster ned appen og benytter denne hele veien. Kort forklart gjør man følgende:

  1. Last ned appen Netatmo Energy
  2. Opprett konto/logg inn om du allerede har en konto
  3. Velg «Install a new product» i appen
  4. Velg «Smart Radiator Valves – pack for district heating»
  5. Følg de angitte trinnene
  6. Du er i mål innen kort tid

Nyttige og smarte funksjoner

Åpne vinduer

Ved plutselige temperaturfall, eksempelvis når man åpner et vindu om vinteren, avventer radiatorventilen med å tilføre varme i 30 minutter. Dette har jeg opplevd som spesielt gunstig når man synes temperaturen er for høy, og man derfor åpner et vindu. Tradisjonelt sett har jeg da blitt motarbeidet av det gamle termostatet som da har satt i gang med oppvarming, selv om resten av rommet er godt over komforttemperatur. Nå får jeg effektivt luftet ut uten å måtte justere ned på noe som helst.

Varmeforutsigelse (Auto-Adapt)

Ettersom systemet er koblet til internett kan det benytte den lokale værmeldingen, evt. også koble seg til en Netatmo værstasjon for å tilpasse oppvarmingen til de faktiske forholdene på utsiden. Dette, i tillegg til andre parametere som boligtype, energikilde og areal bidrar til at rommet faktisk oppnår den satte temperaturen til du skal i gang med å tilberede frokosten om morgenen.

Netatmo Energi - Varmeforutsigelse
Netatmo Energi – Varmeforutsigelse

Som skjermbildet viser er temperaturen for Stua optimalisert, mens Soverommet ikke er det. Årsaken til dette er at radiatoren på soverommet hittil i år ikke er blitt brukt, og systemet derfor ikke har nok data til å forutse behovet. Dermed kjører systemet i standardmodus med oppvarming 30 minutter før det oppsatte tidspunktet, og vil kalibrere seg deretter.

Ferie-, borte- og frostvaktmodus

Kun et tastetrykk unna kan man sette boligen i feriemodus og med dertil ønsket temperatur. Hver grad man senker er en fin besparelse i seg selv, og her opereres det med en besparelse på 5 – 7 % per grad man senker temperaturen gitt at den i utgangspunktet er ca. 22 grader. Akkurat hvor mange prosent man sparer vil variere etter de faktiske forholdene, men en besparelse er det nå i alle fall.

Er man lengre borte i enda lengre perioder kan man naturligvis benytte samme funksjonaliteten som frostvakt.

Integrasjon mot andre systemer

Løsningen støtter et bredt utvalgt av tredjepartsløsninger slik at den rimelig enkelt kan bli en del av smarthusløsningen. Eksempelvis støttes Homey, Google Home, Apple HomeKit, IFTTT og Tibber. Det må bemerkes at dette er hva produsenten selv sier, jeg har ikke testet alle integrasjonene, men kommer nok på sikt til å gjøre en test eller to.

Sporing av energiforbruket

Via appen og nettsiden får man god oversikt over energiforbruket. Grafen viser den planlagte temperaturen, faktisk temperatur, varmeeffekt i prosent samt utendørstemperaturen. Ved å holde pekeren over et visst tidspunkt får man opp verdiene i en egen boks, slik som bildet nedenfor viser for den 11. november klokken 09:00.

Netatmo energi – Varmegraf

Datagrunnlaget benyttes blant annet av Netatmo til å forbedre varmeforutsigelsesfunksjonen slik at denne lærer boligen å kjenne. Helt i begynnelsen bommet systemet litt med oppvarmingstidspunktet om morgenen, men etter noen dager var det full treff, noe som beviser at det fungerer.

Konklusjon

Jeg har oppnådd det jeg ønsket med kjøpet, nemlig bedre komfort i form av jevnere temperatur gjennom døgnet. Nattsenking fungerer akkurat som det skal, samtidig som det er komfortabelt når jeg står opp om morgenen. Med andre ord ofrer man ikke komfort for å spare litt på energiutgiftene gitt at man setter opp planen riktig.

Produktet er kanskje ikke revolusjonerende all den tid en ordinær termostat også klarer å regulerer temperaturen, men man unngår nå blant annet å fyre for kråka når et vindu åpnes. Om du sliter med ujevn temperatur gjennom døgnet er produktet absolutt å anbefale, om du derimot har det fint kan du godt bruke pengene på noe mer fornuftig.

Publisert av Kenneth

En kar som er glad i teknologi, programvare og duppedingser som gjør livet litt enklere. Alt jeg skriver om er utstyr, programmer og tjenester jeg selv benytter og som har vist seg å ha en verdi i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *