Logoen til 7-Zip

7-Zip er et gratis komprimeringsprogram oversatt til norsk som fungerer på Windows, Linux og Mac. Programmet er utgitt med åpen kildekode og lisensiert med GNU LGP, altså er det også fritt for bedrifter å benytte programvaren som er et fullgodt alternativ til gamle travere som WinZip og WinRAR.

Funksjonalitet

Programmet er selvforklarende i bruk og støtter de aller fleste komprimeringsformatene som finnes på markedet. Støtten inkluderer blant annet zip, rar, tar og 7z, en fullstendig oversikt er inkludert nedenfor. 7-Zip er oversatt til 87 språk, deriblant norsk, noe som ytterligere forenkler bruken.
I Windows kan man velge å integrere 7-Zip med filutforskeren, noe som gjør at man får opp programmet som et alternativ når man høyreklikker på filer og mapper.

Støttede filformater

Nedenfor er samtlige av formatene 7-zip støtter listet opp. En imponerende liste, spesielt når man tar i betraktning at programmet er gratis. Men på grunn av dette og diverse lisensieringsregler støtter programmet utpakking av flere formater enn det kan pakke. Uansett kommer man svært langt med støtten av ZIP- og RAR-formatene ettersom disse er de desidert mest brukte.

  • Pakking/komprimering: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP og WIM
  • Kun utpakking: AR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DMG, EXT, FAT, GPT, HFS, IHEX, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, QCOW2, RAR, RPM, SquashFS, UDF, UEFI, VDI, VHD, VMDK, WIM, XAR og Z.

Vil du lage en selvutpakkende fil (en fil som pakker ut seg selv når du kjører den), er det også mulig med 7-Zip

Sikkerhet

7-Zip lar deg kryptere 7z og ZIP-filer med en sterk AES-256 kryptering. Her vil det i praksis være lengden på passordet som bestemmer sikkerhetsnivået. Aller helst bør passordet bestå av over 12 tegn, dette ettersom det ikke er noen begrensning på hvor ofte man kan prøve å gjette passordet. I teorien kan dermed 1000 datamaskiner jobbe med å knekke passordet til en enkelt fil, og da er det ofte kun et tidsspørsmål før det er knekt.

Skaff deg 7-Zip

7-Zip er inkludert i Ninite som jeg har skrevet om tidligere, evt. kan det lastes ned direkte som en installerbar eller portabel versjon fra de offisielle nettsidene.

Publisert av Kenneth

En kar som er glad i teknologi, programvare og duppedingser som gjør livet litt enklere. Alt jeg skriver om er utstyr, programmer og tjenester jeg selv benytter og som har vist seg å ha en verdi i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *